Proszę czekać...
zamknij

Biznesy w Twojej okolicy!

Dzięki naszemu portalowi jesteś na bieżąco z informacjami o Twojej konkurencji!

Szczegółowe raporty widoczności

Twoja wizytówka nie pozostanie sama sobie. Zwiększymy jej widoczność i damy Ci raport!

Wiarygodne informacje kontaktowe

Na bieżąco aktualizujemy i poszerzamy dane teleadresowe firm w naszym katalogu!

Dolegliwości trawienne – gdzie leży ich przyczyna?

Dyspepsja, czyli „złe trawienie”

Dolegliwości trawienne w postaci dyspepsji, czyli tzw. „złego trawienia” są zespołem czynników, złożonych w wielu uciążliwych objawów. Ich podłożem są zaburzenia i choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego. Jej objawem jest ból w nadbrzuszu, pojawiający się z częstotliwością raz na miesiąc. Związany jest z uczuciem pełności w brzuchu, czyli poczucie szybkiej sytości, zaraz po spożytym posiłku, towarzysza jej nudności i wymioty, a także zgaga, odbijanie.

Tego typu zaburzenie może przybierać różne odmiany, np. jako choroba refluksowa czy wrzodowa żołądka. Choroba refleksowa przełyku wiąże się z wycofaniem zawartości żołądka do przełyku, którego błona śluzowa jest zbyt delikatna na reakcje z kwasem żołądkowym. Prowadzi to w prostej linii do uszkodzenia przełyku i jego błony śluzowej, powstania nadżerek, owrzodzeń, pojawienia się zapalenia, a nawet zmian rakowych. Częstotliwość występowania dolegliwości trawiennych w postaci dyspepsji w Polsce i dotyczy 4 do 6 milionów populacji.

Wzdęcia – nagromadzenie gazów w jelitach

Dolegliwości trawienne to także wzdęcia, czyli nagromadzenia gazu w jelitach. Ma ono podłoże organiczne, ale także somatyczne. Źródłem jest nieprawidłowa dieta, ewentualnie, występowanie chorób, które nie pozwalają na właściwe trawienie pokarmu. Powiększa się wówczas objętość brzucha, odczuwamy uczucie pełności i ciężkości. Często są konsekwencją picia zbyt dużej liczby płynów gazowanych lub jedzenia ciężkich w trawieniu pokarmów, typu: fasola, kapusta. W zespole złego trawienia dominującą rolę odgrywa złe trawienie substancji. Najczęściej, pojawia się w przypadku chorób, atakujących jelita.